Den insektvenlige have

Den velfriserede og overplejede have er et fænomen der er på vej ud af billedet, det vil sige at flere og flere mennesker lader dele af haven eller hele haven, blive til et mere insekt-venligt sted.

Og det er der mange gode grunde til, først og fremmest slipper naturen og dermed også vores grundvand, for en masse af de sprøjtegifte der før blev brugt i store mængder i de danske villahaver. For det andet kan det hvis du vælger det lette havearbejdet en del, og for det tredje hjælper det mange af vores insekter til at overleve, og insekter er dyr der er brug for.

Faktisk er halvdelen af vores forskellige biarter på den røde liste over truede dyrearter, men mange andre af vores insekter er også udrydningstruede og grunden til dette er tab af deres levesteder, mangel på mad, pesticider, kunstgødning og invasive arter der overtager det der er tilbage.             

Vidste du at mange af vores insekter er yderst gavnlige, og blandt andet er med til at bekæmpe skadedyrene i vores haver? F.eks. er løbebillerne glade for at spise snegle, og mariehønsene elsker bladlusene.

Der er forskellige måder du kan lave en insektvenlig have, den første er den hvor du simpelthen lader græsset gro og køber en færdig blandet pakke med insektvenlige blomster du kan så i din have, husk lidt vand i haven til insekter og fugle på varme og tørre dage.

Den anden metode er den hvor du går all in, og køber planter der er gavnlige for vores insekter, og laver boliger i haven som insekterne vil elske dig for.   

Det er måske ikke versionen af den insektvenlige have der gør havearbejdet nemmere, men det er helt sikkert arbejdet værd, og den kræver ikke nær så meget pasning som den velplejede have, insekter er nemlig glade for ro. 

Den nemme insekthave

Lad tingene gro, køb plantefrø der er egnet til insekter, og strø det ud over græsset.

Køb insektvenlige boliger du kan placere rundt omkring i haven, du kan hænge dem på husmuren, i et træ eller stille dem strategiske steder i haven.

Sørg endelig for ikke at rode for meget i din have, det vil sige lad være med at rydde op efter årstidernes skiften, lad blade, grene og kviste ligge mm.

Sørg for vand i haven, gerne hvor insekterne ikke risikere at drukne, ligeledes er der mange insekter der godt kan lide fugtigt jord.

Køb evt. lidt insektvenlige buske og træer.

Insekthaven der går all in

Det vil sige haveversionen hvor du køber målrettet ind til insekterne i haven, der er mange forskellige buske, blomster og træer der kan glæde dine insekter. Dem kommer vi tilbage til lige om lidt, men først starter vi med insekternes bolig.

Insektboliger

Du kan købe boliger der er lavet til insekterne, men det er også ret nemt og hyggeligt at have som insektvenlig DIY-projekt, især hvis du mangler at have lidt havearbejde i det tidligste forår, eller et hvilken som helst andet tidspunkt.

Mange insekter elsker at bo i træ, så hvis du skaffer nogle mindre træstammer, saver dem over og bore lidt huller i enderne på de overskårne træstammestykker så insekterne nemt kan flytte ind, og bare rolig det behøves ikke at være de tykke træstammer eller de længste.

Du kan evt. sætte træstammerne ind i en kasse som du kan hænge op eller stille i haven, hvis du ovenikøbet sætter grankogler, hule pinde og mursten ind mellem træstammerne sammen med lidt tørret græs og kvas fra en mark, vil der være plads til en hel del insekter.

Du kan også lave bunker til dine haveinsekter, det kan være bunker af træ, sten eller haveaffaldet fra sidste sommer.

Generelt kan insekter virkelig godt lide at bo i hulrum, og det er også sådanne steder de vil foretrække at overvintre.

Læg sten ud i haven som både kan bruges som et siddested for insekter der gerne vil have varme fra solen, og som et gemmested hvor billerne kan ligge under i dagtimerne, mens de venter på nattens snegle spisning. 

Insektvenlige planter

Træer og buske

Mirabelletræer, piletræer især seljepil, tørstetræ og æbletræer, pæretræer, blommetræer småbladet lind er træer der alle giver pollen og nektar, generelt kan især bier godt lide de blomstrende træer, til gengæld bestøver de træets blomster så der er et godt frugt udbytte.

Når frugterne er modne så lad nogle af dem falde ned af sig selv, og lad dem ligge for der er insekter som sommerfugle der elsker at spise de overmodne frugter.

Sommerfuglebusk og syren bidrager også med pollen og nektar, og du vil hurtigt se hvorfor sommerfuglebusken har fået sit navn, hindbær og brombærbuske samt ribs og andre blomstrende bærbuske er også yderst spiselige for insekterne, og her vil de også med glæde bestøve til gengæld.

Sørg for at der er luft rundt om buske og træer så der er god plads, sommerfugle er afhængige af at der er luft rundt om dem måske så de ikke beskadiger de sarte vinger.

En liste over blomsterne kan være:

Når det gælder insektvenlige blomster, er det vigtigt at gå efter blomster der er åbne, de har oftest masser af mad til insekterne, tænk gerne i danske blomsterarter da de danske insekter helst spiser fra danske planter.                                                                                                                                               Det er hvad de gennem generationerne er blevet vant til, det er også grunden til at især vilde markblomster er så gavnlige for insekterne i haverne.

Forårslyng der blomstrer fra februar til april og hedelyng der blomstrer fra august til oktober, er også fyldt med pollen og nektar de små vil sætte pris på.

Krokus og erantis, anemoner, skilla, løgkarse, pinseliljer og påskeliljer (de foretrækker de enkelte blomster i stedet for dobbelte så de kan nå frem til deres nektar og pollen, violer og følfod, døvnælder, vorterod og mælkebøtter.

Sankthansurt, hjulkrone og dahlia men det skal selvfølgelig være dem med de åbne blomster, honningurt, purpursolhat og solhat, Asters og drejeblomst, Fingerbøl (også kendt under navnet digitalis, en blomst som humlebierne er særdeles glade for), blåhat og stolt kavaler, Vedbend (Vedbend er dog ikke velegnet hvis du har hund da vedbends bær er meget giftige for hunde), kløverblomster og hvidkløver, almindelig kællingetand, morgenfruer og tagetes.

Har du krydderurter i haven, og du er så heldig at de blomstrer så lad dem endelig, for krydderurternes blomster er ret så populære blandt insekterne.

Vand, læ og varme

Insekter har som sagt også brug for vand, derfor er det en god ide´ at have steder i haven med lidt vand, ikke som et fuglebad men steder hvor der ligger lidt de kan suge af, det kan være en muslingeskal der er fyldt op eller lignende hvor de nemt vil kunne bunde.

(Fuglene vil selvfølgelig stadig gerne have deres fuglebad, hvor de kan drikke og bade hele året)

Det er også en god ide´ at sørge for at der er steder hvor jorden er fugtig, mange insekter har brug for at kunne suge mineraler op, af den fugtige jord.

Vil du gerne have mange insekter i din have, er det også en god ide´ at sørge for at det er en have hvor der er sørget for læ så insekterne ikke bliver blæst ud af kurs, ligeledes er dags insekterne meget glade for solen og bevæger sig helst hvor de varme solstråler kan nå dem.